Stillhet

Det blir fortalt at Michelangelo bare satt der. Stille. Uten å gjøre noe som helst. Foran en diger marmorblokk. I månedsvis. -Skal du ikke snart foreta deg noe? ble han spurt. -Hysj, svarte han. -Jeg arbeider! Marmorblokken ble senere til hans berømte skulptur David.

Henrik Ibsen kunne sitte ved en bekk fullstendig stille. Ikke foreta seg noe som helst. Kom noen bort til ham for å prate, ble de bryskt avvist. -Jeg arbeider! sa Ibsen.

stillhet

Mye tyder på at stillheten er undervurdert. Kanskje er det viktig at vi sørger for å få være i fred av og til. Ikke bare for all den støyen som spruter mot oss fra samtiden, men også fra vår egen sult på ytre opplevelser, på alt som kan fylle tomrommene.

Det er kanskje en av grunnene til at såpass mange finner det meningsfylt å praktisere Acem-meditasjon. Sitte foran vår egen marmorblokk. Det er vel ikke akkurat et mesterverk gjemt inni der, men det er et liv. Som trenger stillhet for å komme til orde.

Menneskene bak organisasjonen Acem har gjennom mer enn 40 år jobbet med å skape metoder som ivaretar den skapende stillheten.

Lese mer på Acems hjemmeside.

stillhet

Bildene er fra Halvorsbøle, Acems internasjonale retrettsenter ved Randsfjorden  i Jevnaker.